Open Solar Plex kinderen

Episode 02
2 september 2022

In deze aflevering bespreek ik het opvoeden van een open solar plex kind, waarbij ik uit eigen ervaring vertel over de uitdagingen die hierbij komen kijken. Ik geef concrete tips voor jou als ouder zodat je kind zijn openheid in alle vrijheid kan beleven. 

Het opvoeden van een open solar plex kind

Als je een kind met een open solar plex opvoedt, zal je merken dat het een kind is dat zeer spontaan wil en mag zijn. Dit is niet een kind dat dagen en dagen moet piekeren of nadenken over belangrijke beslissingen. Het is vaak een kind dat zich licht en blij voelt, dat actief is en het fijn vindt om in de wereld te zijn. Althans, zo lang die open solar plex niet geconditioneerd is. En daar komen we natuurlijk bij een grote uitdaging. 

"Als je een kind met een open solar plex opvoedt, ga je merken dat het een kind is dat zeer spontaan kan en mag zijn. Dat is niet een kind dat dagen en dagen moet piekeren of nadenken of nachten moet slapen over belangrijke beslissingen."

Ervaringen van een open solar plex kind

Ikzelf ben ook open solar plex en ben opgevoed in een gezin met zeven andere mensen, twee ouders en de rest broers en zussen. Zij waren allemaal emotioneel. Toen wist niemand over Human Design en ik wist al helemaal niet dat ik een open solar plex had. Terugkijkend kan ik zien dat ik vaak veel energie had, me vaak heel goed voelde, aan het babbelen was en dingen in het nu wou doen. Maar mijn vader zei soms in de ochtend “zeg zwijg eens”. Ik voelde me meteen schuldig en ging meteen in spanning. Dit komt doordat de open solar plex het liefst wil dat de lieve vrede bewaard blijft en dat iedereen zich goed voelt. Als kind heb je nog niet de juiste sleutels om hiermee om te gaan en ontwikkel je een strategie, namelijk het vermijden van confrontatie en de waarheid.

Heldere communicatie is cruciaal

Als jij een open solar plex kind opvoedt, is het belangrijk om zeer duidelijk en helder te communiceren over je eigen emotionele staat, zodat het kind de permissie krijgt om zich vrij en licht en vrolijk te voelen. De verantwoordelijkheid voor het goed voelen van de ander mag niet bij het kind worden gelegd. Het kind probeert eigenlijk voor jou te zorgen, terwijl dat niet zijn taak is. Maar de nood zelf van de open solar plex vraagt toch om actie.

Krijg een feel van je eigen design met de
Your True North freebie.

Emotionele staat en het open solar plex kind

Ook als er verhalen komen van op school, is het belangrijk om te communiceren dat jouw emotionele staat niets te maken heeft met het kind. Dit geeft het kind de permissie om zich vrij en licht en vrolijk te blijven voelen. Ik herinner mijzelf dat, als ik terechtgewezen werd door de juf omdat ik bijvoorbeeld teveel babbelde, ik me hierover makkelijk een hele week slecht kon voelen. 

"De open solar plex wil het liefst dat de lieve vrede bewaard blijft en dat iedereen zich goed voelt."

Belang van communicatie en permissie geven

In het opvoeden van een open solar plex kind is het dus belangrijk om te communiceren over je eigen emotionele staat, zodat het kind de permissie krijgt om zich vrij en licht en vrolijk te voelen. Het kind moet weten dat het niet zijn taak is om voor anderen te zorgen en dat het niet verantwoordelijk is voor het goed voelen van anderen. Dit zal het kind helpen om de emoties die het opneemt en uitvergroot van anderen, te zien voor wat het is en er niet door belast te geraken.

The woman behind the words

Ik ben Soetkin van Your Path. Als gecertificeerd Human Design Coach leid ik ondernemers naar alignment en doorbraak.

Wil je graag 1 op 1 met mij werken? Welkom! Je kan je inlezen over mijn aanbod.

Overtuigd? Benieuwd naar onze match? Laten we kennismaken.